Kāpēc nepieciešami B grupas vitamīni?
Organisma enerģijas ražošanas procesu tēlaini var salīdzināt ar rūpnīcu, kurā nepārtraukti notiek miljoniem bioķīmisku reakciju. Kā jebkurā rūpnīcā visām izejvielām jābūt noteiktā daudzumā un konkrētās attiecībās. Ja kādas izejvielas trūkst, ražošanas cikls nav pilnīgs, un tas tiek pārkārtots, lai trūkstošo posmu aizstātu ar citām pieejamajām izejvielām, jo ražošanas galarezultāts nedrīkst atšķities. Šis “citādais” ražošanas ceļš zaudē savu efektivitāti, jo trūkstošās izejvielas nepieciešams kompensēt. Lai to izdarītu, organismam jāiegulda papildu enerģija un jātērē citu uzturvielu krājumi.
Nepilnvērtīgs uzturs, jebkura slimība, zāļu lietošana, fiziska slodze, fizisks un mentāls stress, ārējās vides apstākļi - tie ir faktori, kas “nozog” mūsu organisma dzīvības nodrošināšanai paredzētās uzturvielas. Ja uzturvielu deficīts ir ilgstošs, rodas šūnu bojājumi un ķermenis sāk par to ziņot ar slimības simptomu palīdzību. Nepietiekamas imūnās spējas, locītavu slimības, ateroskleroze, katarakta, glaukoma, neauglība, vēzis – tās ir tikai dažas veselības problēmas, kuru cēlonis meklējams vielmaiņas traucējumos.
B grupas vitamīni labvēlīgi ietekmē mūsu organismu visdažādākajos aspektos.
Aplūkosim visus B grupas vitamīnus, to labvēlīgos efektus un avotus, kur varam to iegūt.
B1 vitamīns
- Palīglīdz regulēt apetīti un vairo enerģiju.
- Avots: saulespuķu sēklas, pupiņas, zaļie zirnīši, lēcas, auzas
B2 vitamīns
- Veicina redzes un ādas veselību, nepieciešams kā palīglīdzeklis sarkano asinsķermenīšu ražošanā.
- Avots: spināti, biešu zaļumi, mandeles, sēnes, sparģeļi.
B3 vitamīns (niacīns)
- Nodrošina vselīgu ādu un muskuļu audus. Veicina prāta asumu un palīdz gremošanai.
- Avots: čia sēklas, brūnir rīsi, mandeles, kartupeļi, tomāti, sēnes.
B5 vitamīns (pantotēnskābe)
- Palīdz pārtikas metabolismam, regulē nervu sistēmu, palīdz ādas veselībai.
- Avots: Šitakē sēnes, avakado, saulespuķu sēklas, saldais kartupelis, brokoļi.
B6 vitamīns (piridoksīns)
- Nepieciešams laimes hormona serotonīna ražošanā.
- Avots: Saldie kartupei, banāni, spināti, valrieksti, žāvētas plūmes, pistācijas, kartupeļi.
B7 vitamīns (biotīns)
- Palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs un saglabā veselīgu ādu.
- Avots: Mangolds, tomāti, burkāni, mandeles, ziedkāposts, kāposts, sīpols, auzas, avenes.
B9 vitamīns (folskābe jeb folijskābe)
- Palīdz normalizēt grūtniecības stāvokli un aktivizē seksuālo reakciju.
- Avots: spināti, lapu zaļumi, brokoļi, mango, avakado, sparģeļi, apelsīni.
B12 vitamīns
- Veicina emocionālo stabilitāti un svara zudumu.
- Avots: sēnes, spirulīna, raugs, uztura bagātinātāji.
Vislabākais veids kā uzņemt nepieciešamos vitamīnus ir daudzveidīgs uzturs.
Mēģināsim godīgi atbildēt uz 2 vienkāršiem jautājumiem:
- Vai lietoju 5 porcijas (saujas) augļu un dārzeņu dienā?
- Vai lietoju zivis ne mazāk kā trīs reizes nedēļā?
Ja atbildes uz šiem jautājumiem bija “nē”, varam būt pilnīgi droši, ka ar uzturu neuzņemam organismsm visas nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus un būtu lietderīgi apsvērt papildu uzturvielu uzņemšanu ar uztura bagātinātājiem.
Citi noderīgi raksti: