lv | ru

Uzturvielas veselībai

  • Uzturvielu daudzums pārtikas produktos

    Linus Pauling ortomolekulārās medicīnas institūta ieteikumi

    Cilvēka organisms sastāv no simtiem triljonu šūnu. Lai šūna izdzīvotu un veiktu savas funkcijas, tai nepieciešamas “izejvielas”. Tās ir aptuveni deviņdesmit uzturvielas (olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, vitamīni, minerālvielas, mikroelementi), ko cilvēks uzņem ar uzturu vai saražo pats savā zarnu traktā no citām ar uzturu uzņemtajām uzturvielām. 

     

    Turpinājums šeit!

  • Omega 3 taukskābju nozīme ikdienas uzturā

    Antra Briede, interniste, ortomolekulārās terapijas speciāliste

    Omega-3 taukskābe alfa-linolēnskābe (ALS)  un omega-6 taukskābe linolēnskābe (LS) - ir esenciālas, jo cilvēka organismā nesintezējas. 

    Akmens laikmeta cilvēku uzturā omega-6 un omega-3 attiecība bija 1:1, bet mūsdienās, sakarā ar paaugstināto gaļas un LS saturošo augu eļļu un vienlaikus samazināto zivju patēriņu, šī attiecība ir 10:1 vai pat vēl izteiktāka.

    Ko tas viss nozīmē, lasi turpinājumā šeit!

  • Nedaudz par dzelzs vielmaiņu

    Antra Briede, ortomolekulārās medicīnas speciāliste

    Dzelzs ir ceturtais visbiežāk sastopamais elements uz Zemes, un bez tā nevar iztikt neviena dzīva šūna. Cilvēka organismā dzelzs ( ķīmiskais simbols Fe, latīniski ferrum) galvenokārt (99%) atrodas saistītā veidā ar proteīnu feritīnu vai hemosiderīnu – hemoglobīnā (60%), mioglobīnā (5%), dažādos enzīmos (pārsvarā enzīmos, kas nodrošina oksidēšanās/reducēšanās reakcijas) vai depo orgānos – aknās, liesā, kaulu smadzenēs, cirkulējošos makrofāgos.

    Turpinājums šeit!