lv | ru | ee

Rieksti un žāvēti augļi veselībai

🍊 50 g rozīnes,
🍊 50 g žāvētas plūmes,
🍊 50 g žāvētas aprikozes,
🍊 50 g valrieksti,
🍊 50 g mandeles vai mandeļu skaidiņas,
🍊 50 g saulepuķu sēkliņas.
🍊 1 apelsīna miziņa un sula.

Visu sasmalcina, noliek ledusskapī uz 1h, tad veido bumbiņas valrieksta lielumā, apviļā kokosrieksu miltos, vai skaidiņās un pārlej ar 50g kausētu melno šokolādi.
Uzglabā ledusskapī vai saldētavā!

Jau izsenis zināms, ka rieksti satur daudz vērtīgu uzturvielu – olbaltumvielas, dažādas taukskābes, vitamīnus, minerālvielas, šķiedrvielas, antioksidantus un citas vērtīgas uzturvielas. Ir pētījumi, kas apstiprina, ka tādi rieksti kā mandeles, valrieksti un zemesrieksti, lietoti kā ikdienas uztura sastāvdaļa, divas līdz pat 3 reizes samazina krūts vēža attīstības riskus.*

Valrieksti satur:

  • omega-3-taukskābes,
  • antioksidantus,
  • olbaltumvielas, šķiedrvielas,
  • vitamīnus – E, B6, folijskābi un
  • minerālvielas, piemēram, varu, fosforu un mangānu.

Valrieksti satur uzturvielu kompleksu, kas spēj samazināt holesterīna līmeni asinīs, stiprina sirds muskuli un asinsvadu sieniņas. Valriekstu sastāvā esošās uzturvielas palīdz regulēt sirdsdarbību un asinsspiedienu. Novērojumi rāda, ka cilvēki, kas katru dienu uzturā lieto 4 līdz 5 valrietus, ievērojami samazina sirds slimību riskus.

Mandeles satur:

  • olbaltumvielas
  • B1, B2, B5, B6, C, A, E, PP vitamīnus,
  • Holīnu,
  • Dzelzi, selēnu, jodu, cinku

Mandeles ir bagātīgs antioksidantu avots. Ikdienas mandeļu patēriņš pārtikā novērš šūnu novecošanos, pasargā no brīvo radikāļu nelabvēlīgās iedarbības, samazina labdabīgu un ļaundabīgu audzēju riskus.

Lazdu rieksti:

  • Olbaltumvielas,
  • omega-6 taukskābes,
  • Gandrīz visus B grupas vitamīnus,
  • K, A un E vitamīnus,
  • Kāliju, sēru, kalciju, natriju, cinku, selēnu.

Lazdu rieksti satur kāliju, kalciju, polinepiesātinātās taukskābes un citas vielas, kas paātrina nevēlamā holesterīna izvadīšanu no organisma, stiprina asinsvadu sieniņas, labvēlīgi ietekmē miokarda darbu un samazina sirds un asinsvadu slimību rašanās risku. Regulāra to lietošana pārtikā spēj samazināt tromboflebīta un varikozo vēnu izpausmes.

Arī žāvēti augļi, piemēram, vīģes, žāvētas plūmes, dateles un rozīnes, labvēlīgi ietekmē mūsu organismu, samazinot saslimšanas riskus ar ļaundabīgām slimībām.

*Avoti: ©2015 S. Karger AG, Basel; pubmed.ncbi.nlm.nih.gov un citi.